Lymfeposten 2012-1

Lederens hjørne

Lymfeposten 2012-1

LEDERENS HJØRNE
Godt nyttår alle sammen!
Vi går mot lysere tider, og det håper vi gjelder de sakene vi jobber med i NLF også.
Noen lys er allerede tent:
Den 29. november var tre representanter for NLF invitert til møte med Norsk forening for allmenmedisin.
Dette møtet kom det mye godt utav!
Muligheten for å få til oppfriskningskurs i lymfødem for fastleger ble tatt opp igjen. De ble dessuten satt i kontakt med redaktøren for Norsk elektronisk legehåndbok/norsk helseinformatikk (NEL/nhi.no) som var meget positiv og tok imot gode innspill
fra våre representanter. Pasientinformasjonen på NEL/nhi.no om lymfødem er nå redigert – den er blitt veldig mye mer omfattende, og ikke minst er primærlymfødem tatt med. Dessuten er det lagt lenke til lymfødem på alle dokumenter om f.eks.
“hovne ben”,”bløtdels-hevelse” og også til NLFs nettside.

Det jobbes nå videre med informasjonen på NEL for leger og annet helsepersonell.
Dessuten vil et av styremedlemmene våre bli intervjuet for serien på nhi.no “Å leve med …”.

To andre gla’meldinger er at vi har to nye lokalforeninger på trappene, og annonseinntektene for Lymfeposten nærmer seg budsjettet!
Når det gjelder dekning av utgifter til kompresjonsmateriell har vi av Helse- og omsorgsdepartementet blitt lovet et møte med representanter fra spesialisthelsetjenesteavdelingen og kommunetjenesteavdelingen.
Vi skal gjøre vårt beste for at det skal komme et tilfredsstillende resultat av dette møtet, et resultat som gir alle lymfødemikere i hele landet like muligheter!


Hilsen fra en lymfødemiker i utlendighet som ”når liene grønkar som hagar” er hjemme i gamlelandet igjen.
Marit Helene Kløve

NLF 25 år

Heder og ære: Tone Guettler overrakte NLFs sølvnål til de som tok initiativet til å starte foreningen for 25 år siden. Fra venstre: Helen M. Olsen, Ann Nesser, Tone Guettler. Dr. Petlund og Kristin Ruder var ikke tilstede, men fikk jubileumsnålen tilsendt senere.

I fjor høst (2011) var det 25 år siden Norsk Lymfødemforening ble startet.
Nedenstående historikk er dels en oppsummering av Grace Koch Hansens artikkel i nr 3, 2001 i forbindelse med vårt 15 års jubileum – dels baserer det seg på notater og arkivmateriell fra de siste 10 årene.
Ved Svanhild Helland og Elsebeth Peel Jarvis

Les mer: NLF 25 år

Rehabilitering ved lymfødem

Lymfødem kan også kreve rehabilitering.

Nytt tilbud om dagrehabilitering for pasienter med lymfødem på Radiumhospitalet.
Ved prosjektkoordinator ”Raskere tilbake”, nevrolog Roy Nystad


I den vestlige verden er 70 % av alle tilfelle av sekundært lymfødem kreftrelatert.

Nyhet – våren 2012
Kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken ved Oslo Universitetssykehus HF, Radiumhospitalet, starter våren 2012 med et nytt rehabiliteringstilbud for pasienter med sekundært lymfødem etter kreftbehandling. Rehabiliteringsprogrammet går over åtte uker med oppmøte en dag i uken

Registrer deg for å lese mer …

Mein Kampf – 5 ukers opphold på Földiklinikken

Heidi Ringdal skrev dagbok under hele oppholdet på Földiklinikken.

Heidi Ringdal (52) i Oslo maste seg til et opphold ved Földiklinikken i Tyskland, det eneste stedet som tilbyr fire uker eller mer med intensiv lymfødembehandling, og hun følte at hun trengte nettopp det.
Tekst og foto: Torunn Ekornholmen

Registrer deg for å lese mer …

Lymfødem og soling

Lymfødem, sol og bad

Ved Tove Søraas Valebjørg, spesialist i onkologisk fysioterapi, MNFF

I forrige nummer av Lymfeposten var det sakset en artikkel fra det svenske tidsskriftet Lymfan nr 4, 2008. Artikkelen handlet om lymfødem og tropisk varme.
Der sto det blant annet: ”... Men å bli solbrun – å få en brun hudfarge – er bare positivt når man har lymfødem. Solbrunheten tørker ut huden som dermed ikke kan samle opp like mye ødem ...”

Registrer deg for å lese mer …

Ledermøte

Marit Helene Kløve

Ledermøte i NLF november 2011
Tekst og foto: Elsebeth Peel Jarvis


14 av våre 17 lokale foreninger var representert på ledermøtet som ble holdt på Hotel Rica Helsfyr, Oslo.

Nestleder av Marit Helene Kløve, som etter møtet måtte ta over ledervervet i NLF p.g.a. Helga Larsens fratredelse, loste oss trygt gjennom dagen.

Registrer deg for å lese mer …

Tenerife

3 badenymfer, fra venstre: Bente Opsahl Solberg, Elisabeth Arentz Hole, Lill-Gro Tjensvold.

NLF´s behandlingsreise – rapport fra Tenerife november 2011

Ved Christel Meyer, leder av NLFs Reiseutvalg Foto: Elisabeth Arenz Hole og Trude Rukan

Nå har vi funnet stedet! El Duque leilighetshotell på Playa de Fañabe på sørvestkysten på Tenerife. Det er et sted som har alt det deltakere på NLFs behandlingsreise måtte ønske seg. Etter 2 uker var det en meget fornøyd gjeng som reiste hjem: mange cm mindre, mange venner og erfaringer rikere, i bedre fysisk form, brunere i huden, lettere til sinns – men med en noe tyngre bagasje.

Registrer deg for å lese mer …

Fra en behandlingsbenk

Taping kan være tidkrevende, men på Montebello får man anledning til å legge litt sjel i arbeidet – her utført av Mariane Tomter

– på Montebello-Senteret
Tekst: fysioterapeutene Marianne Tomter og Linda Wiik
Foto: Tove Anita Lindblad og Marianne Tomter

Det er en stor fordel å kunne bytte behandlingsbenk og arbeidsplass en 2 ukers tid i januar måned – ikke det at den utrangerte behandlingsbenken i Mesnali kan måle seg med våre nyinnkjøpte elektriske hev-/senkbare – men det er godt med et miljøskifte innimellom ...

Registrer deg for å lese mer …

Rosen/SAI

(Erysipelas/sekundær akutt infl ammasjon)

Mange lymfødemikere risikerer denne komplikasjon – derfor minner vi om:

Hvordan vet man at man har Rosen?
Akutt febertilstand med høy feber, lokal rødme begrenset til normal hud, litt opphøyet randsone og med en viss ømhet, lokal varme – men ikke alltid alle symptomer samtidig.

Hva gjør man da?
Behandle med Penicillin eller et annet antibiotikum med én gang. Det er viktig å komme tidlig til legen, men ellers holde seg i ro. Drikk mye væske. Det skal ikke foretas noen lymfødembehandling i denne perioden. Først når huden igjen er blek, du er ferdig med medisineringen for den akutte betennelsen og allmenntilstanden kjennes bedre – kan du ta kontakt med din fysioterapeut for ny behandling.

Hvordan kan man forebygge Rosen?
Unngå rifter, sår, insektstikk, akupunktur i lymfødemet, sprøytestikk – alt som kan lage ”hull i huden”. Unngå også for mye stress.

Torgdag på Rikshospitalet

Marit Holm Mathisen sto på stand for Norsk Lymfødemforening på årets “torgdag” på Rikshospitalet 8. desember 2011, der hun delte ut Twist og brosjyrer, informerte om lymfødem og reklamerte så godt hun kunne for Norsk Lymfødemforening.

Bildet fra torgdagen, i midten: Marit med Mette Ege stående bak. Mette Ege sto egentlig på stand for Gynkreftforeningen, men er også medlem i NLF og var til stor hjelp for en enslig lymfødemiker på stand.

Hverdagsglimt

Prosaisk klage fra en lymfødemiker
ved Tone Guettler
Jeg er en dame – kanskje ikke i sin beste alder, for hvilken alder er nå egentlig det? – men i alle fall en godt voksen dame.

Jeg var noe midt imellom skinnmager og radmager som ung – fikk vel ikke noen pupper å skryte av før jeg fikk barn, men etter hvert var jeg ikke lenger mager, bare slank – og det var greit.

Les mer: Hverdagsglimt

Å ha anoreksi er verre

Monica Frisendal Mathiassen (18) er nyforelsket og glad. Sammen med kjæresten, Camilla (18) tenker hun ikke mye på at det ene benet hennes er større enn det andre.
Tekst og foto: Torunn Ekornholmen

Registrer deg for å lese mer …

LOKALNYTT 2012-1

Oslo/Akershus
stiftet 16. april 1997

”Man skal skrape sitt hus”
Ovenstående er et sitat fra 3. mosebok – og kunne stått som titel for julemøtet 22. november. For det var juleregjøring det handlet om.
Rent, Rask og Riktig var imidlertid den
titel nestleder i Oslo/Akershus Inger Dahl, som er utdannet kjemiingeniør og jobber på Teknologisk Institutt, selv hadde satt.

Registrer deg for å lese mer …

Forbehold om innhold

Informasjonen på Norsk Lymfødemforenings nettsider gis på generelt grunnlag, og kan ikke erstatte profesjonell, medisinsk hjelp. Det vi skriver er ikke ment som et ledd i medisinsk diagnose eller behandling.
Bruk av informasjon fra våre internettsider tillates enten med direkte link til relatert artikkel eller med kildeangivelse.

Vi ber om at www.lymfoedem.no blir kreditert ved bruk.