Hverdags glimt

HverdagsGlimt

HverdagsGlimt

ved Tone Guettler

Med nål og tråd
I dag lærer vel alle unger å sy på skolen, men hjemme er det kanskje ikke så mye søm lenger? For oss som har levd en stund som det så mykt heter – kan det kanskje også være ganske varierende hvor mye håndarbeide det har blitt opp gjennom årene. Alle er ikke like kreative – alle har ikke samme økonomi. Det kan være mye forskjellig som styrer hva vi har holdt på med.

Men – når man er lymfødemiker er det veldig greit å kunne tre en tråd inn i en nål, og ikke være redd for å sy noen sting – la stingene bli korte eller lange.

Kompresjonsstrømper og -bukser, – ja for jeg tror kanskje dette gjelder disse to plaggene mer enn for kompresjonsermer – blir slitt. Siden de også er utrolig dyre, er det nyttig og pengesparende å gjøre seg det lille bryet og be leverandøren om å få tråd til reparasjon. Det kjennes godt å gå til verks – enten man rekker å få til en forsterkning i tide, eller det blir litt klassisk stopping på kryss og tvers for å dekke et større eller mindre hull skapt av en tånegl eller hud som har vært i skarpeste laget.

Det er utrolig stor forskjell på å stoppe kompresjonsplagg med vanlig tråd og å gjøre det med den spesielle superelastiske tråden som er brukt i strømpeproduksjonen. Vel er denne tråden vanskelig å få tredd i en nål – men velg da heller en nål med litt stort nåløye enn å bare gi opp.

God strømpestopp kjære medlymfødemikere!


Sopptid – på godt og ondt
I skrivende stund er det høst – høst etter en fuktig sommer. Bra for soppveksten – noe mange har stor glede av. Selv elsker jeg kantareller – fordi de er så vakre og smaker så god, – og traktkantareller fordi de er så greie å tørke eller fryse for senere bruk – fine å ha i supper og sauser. Steinsopp finner jeg aldri, selve kongen av sopper – den kan jeg bare drømme om.

Men – det er en sopp jeg ikke liker – som gjør meg oppgitt og lei. Det er den forbannede soppen som lett setter seg i huden mellom tærne på en benlymfødemiker som går med kompresjonsstrømpe minst 16 av døgnets timer. Med strømpe på i så mange timer blir det lett litt fuktig mellom tærne. Sopp på huden skal vi lymfødemikere vokte oss for – soppangrep med påfølgende sprekker i huden er en inngang for uønskede uhumskheter vi helst vil være foruten. Jeg må til apoteket og kjøpe antisopp pudder – fortere en svint – det er forbasket!!

I serien lymfødemrelaterte klager.

Forbehold om innhold

Informasjonen på Norsk Lymfødemforenings nettsider gis på generelt grunnlag, og kan ikke erstatte profesjonell, medisinsk hjelp. Det vi skriver er ikke ment som et ledd i medisinsk diagnose eller behandling.
Bruk av informasjon fra våre internettsider tillates enten med direkte link til relatert artikkel eller med kildeangivelse.

Vi ber om at www.lymfoedem.no blir kreditert ved bruk.